HARSEN

HARSEN

Harsen, waxen, epileren of permanent ontharen?

Anno nu is de keuze reuze! Wat is nu wat en hoe werkt het precies. Ongewenste haren kun je tijdelijk verwijderen door middel van depileren of door epileren. Permanent ontharen doen we met een laserbehandeling.

Je kan haren verwijderen tot op het huidoppervlak. Hierbij wordt alleen de haarschacht verwijderd. Dit noemen we depilatie. Onder het huidoppervlak bevindt zich de haarwortel. De haarwortel is het gedeelte van de haar dat zich in de haarfollikel bevindt. Verwijder je behalve de haarschacht ook de haarwortel dan spreken we over epilatie.

Door middel van harsen kun je de haar volledig uit de haarfollikel verwijderen. Hierdoor duurt het enige tijd voordat de haargroei weer zichtbaar wordt. Dit varieert van drie tot zes weken.

Depileren
Depileren is het verwijderen van de haar tot op het huidoppervlak. Hierbij wordt alleen de haarschacht verwijderd. Dit is het gedeelte van de haar dat buiten de huid uitsteekt.

De verschillende depilatiemethoden zijn:
* Scheren
* Schuren
* Knippen
* Ontharingscrème/ spray

Ontharen (depileren) door middel van scheren, schuren en knippen noemen we mechanisch ontharen. Ontharen met behulp van een ontharingsmiddel noemen we chemisch ontharen. Een nadeel van depileren is dat de haren weer vrij snel zichtbaar worden.

Scheren
Je kunt scheren met een ladyshave, een elektrisch scheerapparaat (droog scheren) of een scheermes (nat scheren). Het voordeel van scheren is dat je op een snelle, eenvoudige en pijnloze manier haren kunt verwijderen. Het nadeel is dat de haren weer snel zichtbaar worden en dat de haren harder en stugger worden. Door scheren ontstaat stoppelvorming. Het gevaar bestaat dat haren in de haarfollikels terug groeien, waardoor irritaties kunnen ontstaan.

Schuren
Je kunt haren ook wegschuren met een speciaal schuurpapier of puimsteen voor de huid. Hiermee schuur je de ongewenste haren los. In vergelijking met scheren blijven de haren langer weg. Het nadeel is dat je snel de hoornlaag van de huid beschadigt, waardoor irritaties kunnen ontstaan. Schuren is dus alleen geschikt op plaatsen waar de hoornlaag behoorlijk dik is. Deze methode is vrij ouderwets en wordt nauwelijks meer toegepast.

Knippen
Je kunt haren met een schaar net boven de huid afknippen. Dit is een snelle, eenvoudige en pijnloze manier en zeer geschikt als je maar één of een paar haartjes wilt verwijderen. Als je veel haren wilt verwijderen dan is dit onbegonnen werk. De nadelen van knippen komen overeen met die van scheren. De haren worden weer snel zichtbaar en worden harder en stugger.

Ontharingscrème/ spray
Je kunt haren ook verwijderen met een hiervoor speciaal ontwikkelde crème of spray. Deze producten lossen de haarschacht chemisch op, waardoor de haar afbreekt vandaar dat dit chemisch ontharen wordt genoemd. Deze ontharingsproducten kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Vandaar dat je voordat je een product gebruikt, altijd eerst op een klein stukje huid moet testen of je tegen het product kunt. De producten worden veel gebruikt voor het ontharen van armen, benen, bikinilijn en oksels. Je kunt ze beter niet gebruiken om de haren in het gezicht te verwijderen, omdat de gezichtshuid over het algemeen dunner en gevoeliger is.

Epileren
Epileren is het verwijderen van het haar tot onder het huidoppervlak. Hierbij worden zowel de haarschacht als de haarwortel verwijderd. Doordat er nu een nieuwe haar moet worden gevormd, hebben epilatiemethoden een langdurig effect dan depilatiemethoden. Als bij het epileren de haarpapil beschadigd wordt, ontstaat er vaak geen nieuwe haar.

Epileren kun je met behulp van:
Een (automatisch) pincet
Koude of warme hars

Epileren met een pincet
Voor het epileren met een pincet kun je een gewoon of een automatisch pincet gebruiken. Het gewone pincet wordt gebruikt om een enkele haar weg te halen. Een (automatische) pincet wordt vooral gebruikt bij het epileren van de wenkbrauwen.

Epileren met behulp van koude of warme hars.
Warme harssoorten worden vaak gebruikt voor het harsen. De hars moet voor gebruik verwarmd en vloeibaar gemaakt worden. De verwarmde hars breng je vervolgens met een roller, spatel, kwast of harsstokje op de huid aan. Doordat de hars afkoelt, gaat de hars stollen en komen de haren in de hars vast te zitten. Met één hand trek je de hars met een snelle beweging van de huid af. De haren die in de hars zitten worden zo meegetrokken. De koude hars is direct gebruiksklaar, verder is de behandeling hetzelfde als met een warme harssoort. 

Definitieve ontharingsmethoden
Definitieve ontharingsmethoden zijn methoden waarbij het streven is dat er geen haren meer op de betreffende plaats terugkomen. Dit moet vaker herhaald worden zodat de haren “gepakt” worden in iedere (groei)fase. Zie permanent ontharen.

Haargroeifasen en soorten haar

Over ons hele lichaam bevindt haar met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. In de puberteit neemt de haargroei toe onder invloed van hormonen.

Waarom heeft de één meer haren dan een andere?
Dit kan:
– Erfelijk bepaald zijn (aanleg)
– Veroorzaakt worden door een storing in de hormoonhuishouding (gebruik van bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld de pil)
– Veroorzaakt worden door hormonale invloeden (puberteit, menopauze)

Haren op het menselijk lichaam variëren van zachte donsharen tot stugge baardharen. De verdeling van haren is bij vrouwen anders dan bij mannen. Bij vrouwen zijn de lichaamsharen, met uitzondering van de oksel en schaamharen, lichter van kleur en zachter dan bij de mannen.

De structuur van een haar blijkt te verschillen van persoon tot persoon. Zo onderscheiden we onder meer kroeshaar, sluik haar en gegolfd haar. De haarstructuur kan negatief beïnvloed worden door de leeftijd, de stofwisseling, ziekte, tekort aan vitamine, psychische en hormonale aandoeningen, medicijngebruik of een tekort aan mineralen.

Het groeiproces van haar vindt plaats in drie opeenvolgende fasen:

  1. Anagene fase/ groeifase
  2. Katagene fase/ overgangsfase
  3. Telogene fase/ rustfase.

De anagene of groeifase is de langste fase. De duur kan variëren van 2 tot 25 jaar. Het haar groeit ongeveer 0,3 mm per dag tijdens deze fase vindt er een zeer actieve celdeling plaats. Ook wordt het pigment gevormd, waardoor de haarkleur wordt bepaald.

De katagene of overgangsfase duurt slechts enkele weken. In deze periode neemt het aantal celdelingen in de haarmatrix af. Tijdens deze fase neemt ook de pigmentvorming af, waardoor de haarwortel geleidelijk kleurloos begint te worden. De haarfollikel wordt korter, waardoor de haarwortel omhoog wordt geschoven. Katageen haar kan nog vast zitten in de follikel.

Na de katagene fase valt het haar uit. Bij een normale haaruitval verlies je 60 tot 100 haren per dag. In de telogene of rustfase is geen haar zichtbaar. De telogene fase kan enkele maanden duren. De cellen van de inwendige wortelschede verliezen hun onderlinge verband en het haar ligt los in de follikel. De korte follikel blijft met een epitheelstreng, die is ontstaan uit de uitwendige wortelschede, verbonden met de haarpapil. De onderste cellen groeien verder in de diepte en omsluiten de haarpapil. Daardoor wordt een nieuwe haarmatrix gevormd. Van daaruit kan een nieuwe haar gaan groeien. Het oude haar kan dan al uitgevallen zijn.

    Winkelmand

    ZATERDAGDEAL

    Een heerlijke gezichtsbehandeling van € 75,50 voor € 39,50!