COUPEROSE EN ROSACEA

COUPEROSE BEHANDELING

Couperose rosacea

Couperose ook wel teleangiëctastieën genoemd (uitgezette rode of blauwe adertjes) is een veel voorkomende aandoening die heel onschuldig is maar vaak als cosmetisch storend wordt ervaren. Vaak voorkomend op wangen, neus, kin. Couperose ontstaat doordat de adertjes verslappen naarmate ze verwijden. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten geven als branderigheid, jeuk, tintelingen.

Bij Rosacea komen de volgende verschijnselen voor; rode adertjes, algehele chronische roodheid op met name de wangen en neus, rode bultjes, puskoppen, zwellingen. De meeste mensen verwarren dit met acne maar hier heeft het niets mee te maken. Bij couperose komen deze verschijnselen niet voor.

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

Rode vlekken in uw gezicht kunnen als zeer storend worden ervaren. Roodheid in uw gezicht kan diverse oorzaken hebben. Soms reageert de huid heel actief bij temperatuurschommelingen, maar ook bij stress of inspanningen kan de huid opeens heel rood kleuren.  Zowel bij couperose als rosacea zie je een blijvende roodheid in het gezicht. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen beiden.

Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening waarbij bloedvaatjes blijvend verwijd zijn, dit zorgt voor een rode, onrustige huid. Couperose verschijnt voornamelijk op de wangen, neus en kin. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en verschijnt meestal rond de leeftijd van 30 jaar. Rosacea is een vorm van couperose, alleen dan net nog iets vervelender omdat er ook ontstekingen aanwezig zijn. Bij rosacea kunnen de klachten op het ene moment erger zijn dan op het andere moment.

Hoe ontstaat couperose

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige bloedvaten in de huid verslappen en hierdoor verwijden. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van couperose, namelijk:

 • Erfelijkheid, couperose komt namelijk vaak binnen de familie voor
 • Overmatige blootstelling aan de zon
 • Temperatuurschommeling
 • Alcoholgebruik
 • Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
 • Probeer overmatige blootstelling aan de zon en alcoholgebruik te verminderen zodat de couperose niet verergerd. 
Wat is rosacea?

Rosacea betekent letterlijk ‘ rood als een roos’. Het is een chronische aandoening die een felrode kleur geeft aan de huid. Tevens zijn er kleine bloedvaatjes te zien in de huid, diffuse roodheid en bultjes. Dit zijn ontstekingen, maar anders dan bij acne en dus niet het gevolg van hoge talgproductie. Mensen met rosacea reageren vaak op voedingsmiddelen, alcohol, temperatuurschommeling en stress. Tevens is de huid overgevoelig en kunnen de symptomen als roodheid toenemen door deze factoren. Rosacea is op de wangen, neus, kin en het midden van het voorhoofd te zien.

Zowel bij couperose als rosacea is er dus een toename van kleine bloedvaatjes in de huid en is er een rode kleur waar te nemen. Enkel bij rosacea is deze kleur vaak veel feller en kunnen er ook ontstekingen ontstaan. Daarnaast is de huid erg gevoelig en kan door verschillende factoren de roodheid snel toenemen.

Hoe te behandelen?

Een huidvriendelijke oplossing op de lange termijn is een couperose behandeling door middel van laser. Een verantwoorde behandeling met direct resultaat en geschikt voor de meest gevoelige huidtypen.

Beiden zijn goed te behandelen met laser. Indien er ontstekingen zijn bij rosacea kan er een peelende (gezichts)behandeling worden uitgevoerd om de ontstekingen te remmen. Met de juiste (thuis)producten kunnen we ervoor zorgen dat de huid weer rustiger wordt. 

De zichtbare haarvaartjes worden uitgedund en de hoeveelheid haarvaatjes zullen aanzienlijk afnemen!  Hiervoor zijn wel meerdere behandelingen noodzakelijk. De huid, het lymfestelsel, heeft zes weken nodig om de behandelde vaatjes op te ruimen. Het effect van de behandeling kan enkele jaren aanhouden. In de loop van de jaren kan er, met name ten gevolge van het ouder worden, zonlicht en UV-straling, toch weer enige ontwikkeling van nieuwe bloedvaatjes zijn. Er is dan echter geen bezwaar opnieuw een laserbehandeling te ondergaan.

Behandeling

Na 1-5 behandelingen, met een interval van 4-6 weken, ziet u een algehele huidverbetering van 50-75%.

Na de behandeling zal de huid enige uren rood zijn en er kan sprake zijn van lichte vochtophoping. Dit zal in de uren na de behandeling geleidelijk aan wegtrekken. De eerste weken na de behandeling moet voorzichtig worden omgegaan met zonlicht en dient een goede sunblock met een zo hoog mogelijke factor aangebracht worden.

Oneffenheden die in de toekomst zouden kunnen ontstaan, kunnen simpelweg met een enkele onderhoudsbehandeling gedomineerd worden.

Resultaten zijn afhankelijk van diverse persoonlijke factoren en verschillen per persoon waardoor garantie niet mogelijk is. Laat u daarom altijd goed informeren bij de specialist over de verschillende behandelmethodes en uw verwachtingspatroon.

  Winkelmand

  ZATERDAGDEAL

  Een heerlijke gezichtsbehandeling van € 75,50 voor € 39,50!